Wetenschappelijke onderbouwing van onze detoxkuren

14 maart 2019

ONZE CLAIMS VOOR DE BLEND NEW DAY DETOX ZIJN: 1. Meer energie en fitter gevoel 2. Gewicht verliezen 3. Een mooiere en betere huid 4. Afkicken van suiker- en koolhydraat verslaving 5. Verbeterde darmflora 6. Boost voor je immuunsysteem Onze claims zijn gebaseerd op de combinatie van een aantal verschillende, wetenschappelijk aangetoonde, effecten. De belangrijkste … Continued

Wetenschappelijke onderbouwing van onze detoxkuren

ONZE CLAIMS VOOR DE BLEND NEW DAY DETOX ZIJN:

1. Meer energie en fitter gevoel

2. Gewicht verliezen

3. Een mooiere en betere huid

4. Afkicken van suiker- en koolhydraat verslaving

5. Verbeterde darmflora

6. Boost voor je immuunsysteem

Onze claims zijn gebaseerd op de combinatie van een aantal verschillende, wetenschappelijk aangetoonde, effecten.

De belangrijkste zijn de effecten van (beperkt) vasten en het toevoegen van veel natuurlijke antioxidanten, vitamines en mineralen, rechtstreeks uit groenten en fruit.

DE EFFECTEN VAN VASTEN

Aan de hand van diverse zorgvuldig uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken bij dieren is aangetoond dat lichaamscellen bij een gereduceerde calorie-inname, als gevolg van ofwel dagelijks minder te eten ofwel regelmatig te vasten, veel beter bestand zijn tegen allerlei soorten schadelijke processen in het lichaam, zoals thermische en oxidatieve stress (Fernandes et al., 1976; Hall et al., 2000; Vasselli et al., 2005; Lee et al., 2006). Ook bij mensen is veel onderzoek gedaan naar intermittent fasting, en daarbij is eveneens geconstateerd dat er veel minder ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam plaatsvinden als er regelmatig wordt gevast (Johnson et al., 2007).

De reden dat vasten zo’n positief effect op schadelijke processen in het lichaam heeft, is dat er tijdens vastenperioden allerlei biochemische en moleculaire veranderingen in het lichaam plaatsvinden, zoals verhoging van bepaalde beschermende eiwitten, antioxidant enzymen, vitamine E en co- enzym Q10 ( (Ugochukwu & Figgers, 2007), die allen een beschermende werking hebben en ontstekingen en oxidatieve stress tegengaan.

HET EFFECT VAN ANTIOXIDANTEN EN FLAVONOÏDEN

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid, want ze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen, die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. Die vrije radicalen zijn niet altijd slecht: ze maken ook indringers als bacteriën onschadelijk en zijn dus onmisbaar. Antioxidanten is overigens een verzamelnaam, net zoals ‘medicijnen’ een verzamelnaam is: elk antioxidant heeft zijn eigen, specifieke werking. Ze zitten in voeding en supplementen. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamines C en E, selenium en bètacaroteen.

Oxidatie in het lichaam is een normaal proces. Oxideren betekent: zich met zuurstof verbinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door vervuiling, zware metalen, (sigaretten)rook, chemische stoffen en een ongezond dieet. Eigenlijk kun je zeggen: een mens kan niet zonder zuurstof, maar je gaat er ook langzaam aan dood. Een ander woord voor oxideren is roesten. Een mens roest tijdens zijn leven als het ware langzaam weg. Ouderdomspigmentvlekken zijn de roestvlekken van het lichaam. Maar antioxidanten gaan dus de schadelijke werking van zuurstof tegen, ze vertragen het oxidatieproces. Dr. G. Haenen 2014.

Nu is uit onderzoek niet aangetoond dat de antioxidanten die door middel van suppletie worden ingenomen, dezelfde werking hebben als de natuurlijke antioxidanten zoals deze via voeding worden opgenomen.

Flavonoïden, die door alle blogs antioxidanten worden genoemd, zijn in werkelijkheid dus afweersysteem activerende stoffen. Er worden dus verkeerde termen aan deze stoffen gehangen. Om het duidelijker te maken spreek ik dus in de rest van de blog niet over antioxidanten maar over afweersysteem activerende stoffen (AAS)!Ondanks dat vele onderzoeken nog steeds over antioxidanten spreken.

Er is één ding wat groenten namelijk haten en dat is opgegeten worden. Om deze reden hebben groenten zich volgepropt met allerlei licht giftige stofjes (toxines) om zich te kunnen beschermen tegen insecten en vogels. Maar de meeste groenten bevatten niet genoeg van deze licht giftige stoffen om ons ziek te maken. En het zijn nou net die licht giftige stofjes die groenten zo gezond maken. Want dit zijn namelijk de stofjes die ons afweersysteem activeren (AAS). Zodat ons lichaam beter bestand is tegen veel gevaarlijkere toxines. Groenten blijken door dit effect verschillende soorten kanker tegen te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat deze stoffen in groenten het ontstaan van DNA schade verhinderen of zelfs omkeren. Kanker ontstaat vaak door DNA schade.

(Dr. M. T. Goodman, N. Kiviat 1998)

Ook blijkt uit onderzoek dat mannen die drie keer of vaker per week groenten eten 41% minder kans hebben op prostaatkanker in vergelijking met mannen die minder dan één keer per week groenten eten. (J.H. Cohen, A.R. Kristal 2000)

Stel je vraag